Ajanhallinta ja itsensä johtaminen - tarjolla on useita eri apukeinoja

Aikaa ei voi hallita. Se liikkuu jatkuvasti eteenpäin, ja kun se on mennyt, sitä ei saa takaisin. Totuus on, että emme voi hallita aikaa, mutta voimme hallita itseämme. Ajanhallinnassa on kyse oikeastaan vain hyvien valintojen tekemisestä. Se on sen hallintaa, mitä teemme ja milloin teemme sen. Päivittäisillä valinnoilla, joita teemme joka hetki, on valtava vaikutus siihen, miten käytämme aikamme.  Hyvät valinnat johtavat tehokkaaseen ajankäyttöön.  Ajanhallinta on siis oikeastaan itsensä johtamista.  

Miltä hyvä ajanhallinta ja itsensä johtaminen näyttää?  

Oletko koskaan seurannut jotakuta, joka on todella hyvä työssään?  He näyttävät saavan paljon aikaan ilman suuria ponnisteluja.  Itseasiassa joskus he saavat työn näyttämään helpolta, mutta todellisuudessa he tekevät oikeat asiat oikein. Hyvä ajanhallinta voi näkyä kahden minuutin tehtävässä tai se voi vaatia kokonaisen vuoden suunnittelua sekä valmistelua. Kyse on tehokkuudesta ja itseohjautuvuus on suuressa roolissa. Ajanhallinnassa on siis kyse tehokkuudesta, se on helppo ymmärtää. Yleensä ajatellaan, että ajanhallinta ja itsensä johtaminen on sama kuin multitasking. Multitasking tarkoittaa yleensä monen asian tekemistä samaan aikaan. Todellisuudessa multitasking tarkoittaa kahden eri tehtävän välillä edestakaisin vaihtamista, ja se saa molemmat tehtävät kestämään paljon kauemmin kuin normaalisti. Kun joudumme siirtymään tehtävien välillä edestakaisin, tuhlaamme todellisuudessa aikaa. Multitasking on siis myytti. Oikeastaan on paljon parempi pysyä yhdessä tehtävässä tai ratkaista yksi ongelma kerrallaan. Menetämme siis tehokkuutta aina, kun käännämme huomiomme yhdestä asiasta toiseen. Monitehtäväisyyden yrittäminen on rankkaa meille ja se on aivan inhimillistä: teemme enemmän virheitä ja se kuluttaa energiaamme. 

Kalenterin ja suunnittelusovelluksen käyttäminen ajanhallintaan  

On olemassa muutamia hyväksi havaittuja, yksinkertaisia tapoja, jotka auttavat meitä hyödyntämään paremmin aikaa. Yksi tällainen strategia on suunnittelija sovellusten käyttäminen. Sovelluksen käyttö on välttämätöntä johtajalle, esimiehelle tai kenelle tahansa, jolla on monenlaisia vastuualueita. Käytitpä sitten vanhan koulukunnan kalenteria tai uusimpia mobiilisovelluksia, nämä apuvälineet auttavat sinua pysymään ajan tasalla tehtävässäsi. Tämä on vain yksi tapa hallita aikaa tehokkaammin. Strategioita on tietysti paljon muitakin, mutta sen ymmärtäminen, että multitasking ei ole hyödytä sekä aikataulujen käyttäminen, on hyvä alku sille, että voit alkaa käyttää aikaasi paremmin. On olemassa myös ammattilaisia, kuten LMI, joka auttaa mielellään kehittämään ajanhallintaa sekä itsensä johtamista. 

jaa